Saturday, July 4, 2020
Home > News > Android virus HummingWhale napada sve veći broj Android uređaja!

Android virus HummingWhale napada sve veći broj Android uređaja!

Android virus HummingWhale napada sve veći broj Android uređaja!

Novi Android virus poznat pod imenom HummingWhale dnevno inficira sve veći broj Android uređaja. Virus se (nažalost) lako može preuzeti putem službenog Google Play dućana.

U dućanu se nalazi preko dvadesetak aplikacija koje sadrže navedeni maliciozni kod. Ono što je posebno zabrinjavajuće je to da inficirane aplikacije broje preko 20 milijuna preuzimanja i ta brojka neprestano raste.

Po čemu je ovaj Android virus opasan?

Opasan je po tome što na Android uređajima prisilno instalirava razne štetne aplikacije i prikazuje kojekakve reklame što njegovim kreatorima donosi ogromne prihode. Spominju se brojke i preko 300 tisuća dolara mjesečno.

Također, HummingWhale dijeli neke poveznice i s Gooliganom o kojem smo nedavno pisali. Naime, HummingWhale također koristi kod koji na Google Play dućanu sam ocjenjuje maliciozne aplikacije te im na taj način povećava rating. To nadalje dovodi do većeg broja legalnih preuzimanja malicioznih aplikacija i sve većeg broja inficiranih uređaja.

Nažalost nije poznato kojih je dvadesetak aplikacija na Google Play dućanu zaraženo spomenutim virusom osim jedne “Whale Camera” aplikacije. Navodno je Google po prijavi sigurnosne tvrtke CheckPoint uklonio sve zaražene aplikacije. Međutim, UPOZORAVAMO vas da ne preuzimate aplikacije sumnjivog sadržaja i ratinga i na taj način u budućnosti izbjegnete navedene sigurnosne propuste.

Ovdje možete preuzeti aplikaciju sigurnosne tvrtke Check Point i skenirati uređaj protiv spomenutih virusa.


Ostanite informirani i ne propustite nove iPhone zanimljivosti, glasine i ludosti te nam pljusnite jedan lajk na našu Facebook stranicu.

Lajk ako ti se sviđa imobitel.com site

Izvor: Hardware Zone prema Check Point