Monday, January 17, 2022
Home > News > Androidaši pozor – maliciozni program Gooligan dnevno napada 13 tisuća uređaja

Androidaši pozor – maliciozni program Gooligan dnevno napada 13 tisuća uređaja

Androidaši pozor – maliciozni program Gooligan dnevno napada 13 tisuća uređaja

Gooligan je maliciozni program koji zahvaća Android uređaje. Dnevno inficira njih 13 tisuća. Jednom kada ga instalirate ima uvid u sve vaše Google račune, ali to nije sve.

Sigurnosna tvrtka Check Point objavila je na svojim internetskim stranicama kako je sve više Android uređaja zaraženo malicioznim programom interesantnog imena „Gooligan“ koji dnevno zahvaća preko 13.000 Android uređaja.

Način na koji Gooligan funkcionira je krajnje jednostavan. Korisnik mimo Play Storea preuzima i instalira aplikaciju zaraženu Gooliganom. Zbog postojana sigurnosnog propusta u kernelu određenih Android verzija maliciozni software inficira uređaj te preuzima kontrolu nad svim korisnikovim Google računima kao što su Drive, Photos, Gmail i slično. Nakon toga maliciozni software preuzima aplikacije s Play Storea i ocjenjuje te aplikcije s 5 zvijezdica.

Samim time tim aplikacijama raste prosječna ocjena, a nadalje i njihovo bolje pozicioniranje na Play Storeu. S boljom pozicijom na Play Storeu sve veći broj korisnika preuzima te aplikacije, a izdavači tada zarađuju masovne novce od reklama.

Kako funkcionira Gooligan

Valja istaknuti kako je zakrpa protiv Gooligana puštena u opticaj, no zbog iznimno slabog načina distribucije Android verzija između proizvođača Android uređaja, pitanje je kada će ona biti dostupna za preuzimanje, stoga bi Gooligan mogao biti sveprisutan dulje vrijeme. Ono što vi, kao korisnici Andorida možete učiniti da se zaštitite odnosno izbjegnete Gooliganov napad je izbjegavati preuzimanje aplikacija mimo Play Storea.

Izvor: Check Point