Saturday, April 10, 2021
Home > Zanimljivosti > Jeste li se ikad pitali kako je raditi u tvornici iPhonea?

Jeste li se ikad pitali kako je raditi u tvornici iPhonea?

Jeste li se ikad pitali kako je raditi u tvornici iPhonea?

Student Nju Jorškog fakulteta, Dejin Zeng, prošlo je ljeto proveo radeći u Pegatronu – tvornici iPhonea smještenoj u Kini u kojoj se sastavljaju iPhone 6s i iPhone 7. Stigavši u tvornicu, njegovo radno mjesto bilo je završno sklapanje. Posao je uključivao postavljanje naljepnice na poleđinu iPhonea 6s i dodavanje šerafa. Prilično monotono – ističe.

Uvjeti u Pegatronu

Što se tiče samih uvjeta, oni su poprilično rigorozni. Zaposlenicima je zabranjen unos bilo kakvih elektroničkih uređaja te su na vratima postavljeni detektori metala. Time se nastoji spriječiti krađa dijelova ili samih uređaja kao i curenje slika u javnost prije službenog predstavljanja.

Kako je za vrijeme Zengova boravka u tvornici, Apple počeo s proizvodnjom novog i javnosti još nepredstavljenog iPhonea 7, uvjeti su postali još i rigorozniji. Rad s detektorima metala podignut je na nivo više te je ženskim zaposlenicama bilo zabranjeno nošenje grudnjaka s metalnim žicama. Isto tako, Apple je u tvornicu poslao svoje osoblje koje je nadgledalo proces proizvodnje kako bi bili sigurni da proizvodnja novog uređaja teče bez problema.

Plaća u tvornici iPhonea

Za mjesec dana rada u tvornici, Zeng je zaradio 450$. Pritom je na radnom mjestu proveo 12 sati, dok mu je plaća isplaćena za 10,5 sati rada. To je zbog pauzi tokom radnog dana koje nisu plaćene. Također, studentu je bio osiguran smještaj zajedno s drugim zaposlenicima, a jedino što je morao plaćati bila je hrana. Ako uzmemo u obzir plaću od 450$, zaposlenici njome ne mogu kupiti novi iPhone stoga su među njima popularni kineski smartphoni – zaključuje Zeng.

Cijelu priču prenosi Business Insider


Ostanite informirani i ne propustite nove iPhone zanimljivosti, glasine i ludosti te nam pljusnite jedan lajk na našu Facebook stranicu.👍😀