Monday, January 17, 2022
Home > Savjeti i trikovi > Kako provjeriti da rabljeni iPhone koji kupujete nije ukraden

Kako provjeriti da rabljeni iPhone koji kupujete nije ukraden

Kako provjeriti da rabljeni iPhone koji kupujete nije ukraden

Kada kupujete rabljeni iPhone vodite računa da je Aktivacija zaključavanja isključena, a iPhone spreman za novog vlasnika.

iPhone kao pametni telefon više je od samog uređaja. Neki ga smatraju statusnim simbolom, drugi bezobrazno skupim, a oni treći naprosto uživaju u korisničkom iskustvu koje donosi. Kako god bilo, iPhone je zbog svega navedenog česta meta kradljivaca.

Da biste prilikom kupovine rabljenog iPhonea bili sigurni da ne kupujete zaključani ili ukradeni iPhone Apple je osmislio alat Provjere statusa zaključavanja aktivacije.

Kako provjeriti status zaključavanja aktivacije

Korak 1. Za provjeru statusa zaključavanja aktivacije potreban je IMEI ili serijski broj uređaja. Navedene brojeve pronaći ćete tako da se uputite u Postavke > Općenito > Opis.

Korak 2. Nakon toga, posjetom ovoj stranici unesite IMEI ili serijski broj uređaja te pritisnite Nastavi.

Ukoliko vam se pojavi da je Aktivacija zaključavanja isključena, iPhone je siguran za korištenje. U suprotnom, kad je Aktivacija zaključavanja uključena zamolite vlasnika koji prodaje iPhone da je isključi kako biste bili sigurni da ne kupujete zaključan odnosno ukraden uređaj. Ukoliko je ne može isključiti postoji velika vjerojatnost da tzv. „vlasnik“ ne zna Apple ID s kojim je uređaj aktiviran što znači da je uređaj vjerojatno ukraden. Stoga ne kupujte takav iPhone i to je to.

Jednostavan proces koji traje nekoliko minuta, a koji vas može spasiti gnjavaže s podizanjem optužnice protiv prodavatelja od kojeg ste kupili ukradeni iPhone.